Pinellas County

Jail Infrastructure

Clearwater, Florida

The Jail Infrastructure Project is a Design/Build delivery process which includes campus wide utility upgrades, renovations and new additions with a total construction cost of $89,000,000.  The list of vertical building projects includes the following:   

The new " Infrastructure Building" is an ancillary facility that consists of  a 3 story building and is 73,844 G.S.F. which includes a new kitchen, staff dining, laundry prep area, data center, chiller room, generator room, and control room. This new building connects to the existing Central building through a new bridge connector. MBA was an Associate Architect working with CGL RicciGreene Architects on this building. MBA was the Architect of Record and designer for the rest of the listed projects.

The canopy is a new metal construction connecting multiple buildings on the jail campus courtyard. It uses clean design to keep users dry and shaded. The raised section allows for emergency vehicles to pass through in case of an emergency.

Facilities Purchasing Warehouse -
The rectilinear design of the 63,000 GSF office/ warehouse building ties in to other existing buildings on the site, and coordinates with other buildings that were constructed at the same time, to provide a continuous campus look. The colors of the building were chosen to reflect the same color pallet as the rest of the campus while giving the building a distinct look. The building features large warehouse areas for storage as well as administrative office, training and other auxiliary functions.

Freight Elevator and Staff Entry -
The new facilities are addition/renovation to the existing 7-story building for a freight elevator was requested with a new staff entry to match the existing exterior material and design.

South Kitchen -
A newly renovated  10,660 GSF South Kitchen shows updated food service equipment including dishwashers, prep location, cooking equipment, cart storage and new cooler and freezer storage.  All finishes and building systems were replaced in this project.